Visie LOBO
Het is belangrijk dat kinderen tijdens hun basisschoolperiode voldoende leerkrachten tegenkomen die als rolmodel kunnen dienen. Op dit moment is er in Nederland, zowel onder leerkrachten als onder studenten op de pabo, weinig diversiteit. Slechts 16% van de leerkrachten is man, en slechts 8% heeft een migratieachtergrond. Dit gebrek aan diversiteit wordt steeds meer een uitdaging, al speelt dit probleem ook in andere landen (Alliantie Divers voor de klas; Beslisnota Differentiatie Pabo’s; OESO Rapport 2024).
In een recente kamerbrief Wetsvoorstel differentiatie pabo wordt voorgesteld om naast de huidige pabo twee nieuwe opleidingen te starten die zich richten op een kleinere, gespecialiseerde bevoegdheid. De landelijke pabo’s staan hier echter niet onverdeeld positief tegenover, vanwege de volgende redenen.In onze vorige post legden we uit waarom de pabo’s nu nog geen beslissing kunnen nemen over nieuwe opleidingen. Maar dat betekent niet dat we de urgentie van het probleem negeren. Ook wij zien dat onze opleidingen en het basisonderwijs nog veel te weinig divers zijn. Wat doen de pabo's op dit moment om daar verandering in te brengen en meer doelgroepen aan te spreken?
Lees verderAls we op de pabo’s een diversere groep studenten willen aantrekken, dan vraagt dat om goede communicatie over de opleidingen richting studiekiezers.Er is veel inzicht in de redenen waarom studenten wel of niet voor de pabo kiezen, en die verschillen vaak tussen mannen en vrouwen.
Uit onderzoek van ROA (2017) 'Status en imago van de leraar in de 21 ste eeuw' blijkt dat mannen gevoeliger zijn voor de status van het beroep en de doorgroeimogelijkheden. Op dit moment is het imago dat je in het basisonderwijs minder doorgroeimogelijkheden hebt en de status van het beroep is sterk gedaald. Dat kleeft ook aan de pabo, waardoor vooral mannen vaker kiezen voor een andere opleiding. Interessant is dat veel mannen op latere leeftijd alsnog voor het basisonderwijs kiezen, omdat hun interesse in het werken met kinderen blijft bestaan.
De campagne Werken met de Toekomst van OCW, die start op 21 januari, gaat hierin veel betekenen.Samen met de PO-raad, Aob, CNV, AVS en VH roept LOBO de commissie Onderwijs in de Tweede Kamer op om de plannen voor het wetsvoorstel te heroverwegen en de bredere gevolgen voor de kwaliteit van het onderwijs en organiseerbaarheid van het onderwijs mee te nemen in de besluitvorming. Lees de brief hier
Op 2 april 2024 heeft de Kamer de motie van De Kort c.s. aangenomen om vaart te maken met het wetsvoorstel differentiatie pabo in jonge en oude kind. Dit ondanks de bezwaren die eind 2020 door onder andere werkgevers, opleidingen en beroepsgroep zijn geuit bij de internetconsultatie van het wetsvoorstel